Tuesday, December 27, 2011

Ho'okipa, Juldagen och lite annat - Christmas Day Photos.

Inleder med ett vackert träd som en vän här på Maui har på sin tomt. Trädet är en fikus som kan se riktigt spektakulära ut. På öns västra sida i samhället Lahaina finns ett exemplar som är enormt. Det trädet importerades från Indien och planterades 1873. Det var då omkring 2,5m högt...betydligt större idag kan jag meddela. Googla gärna, sökord; lahaina banyan tree
När det blir större dagar på Ho'okipa så kan man inte sluta förundras över hur duktiga många seglare är. De flesta proffs för övrigt. Med kuslig kontroll hanterar de vågorna som de inte hade gjort ngt annat...vilket många av dem visserligen heller inte gjort...! Det var ingen jättedag och hann inte stanna så länge, men blev ett par bilder. Se längre ned.

Anekdot. Skulle till HotSails häromdagen för att lämna in ett segel. Körde genom Paia mot Kahului och körde förbi en fet svart pick-up truck med fetingdäck. Oerhört svag för dessa bilar även om bränsleförbrukningen är en smula i överkant. Många här nere lägger för övrigt en halv...ibland en hel förmögenhet på sina truckar. Åkte således förbi och såg efter en stund att den låg bakom mig. När Haleakala Highway således blev dubbelfilig plockade jag fram min GoPro för att ta ett snapshot om den svarta megatrucken körde förbi. Svarta jättetruckar ligger inte innerfilen. När den således körde förbi min Ford Focus, med betydligt lägre bränsleförbrukning, passade jag på att knäppa ett par bilder. Done. Coolt, tänkte jag och körde glad i hågen vidare genom Kahului och klurade på hur bilden skulle tänkas bli.

Efter en stund märker jag att den svarta monsterbilen följer efter mig. Ända fram till shopen faktiskt. Väl ute ur bilen ser jag att den svarta pick-up trucken stannat bakom mig och från den nedrullade rutan blänger en local på mig... -"You got a problem?". Jag: -What? Oh you mean the photo I took? Hey, man...I just think your truck is bad-ass. You know, I'm not from around here and back home we ain't got these cars you know. With the sick tires and all. Mindre sur monstertrucksägare: -"Oh, really...I thought it was the other way around..." Jag: -"No, man I think it's sick." So are we cool? Monsterbilsägare: -"Yeah, we cool." En hand shake på det och saken är ur världen. Så kan det gå till på Maui. Bilden blev för övrigt inget vidare.

Det har varit mest segling på Ho'okipa senaste dagarna, men väldigt stökig sådan. Ostlig vind, vågor från nordost, lite svall blandat med vindsvall...dvs bumpy och svårseglat. Känner mig dock mer hemma nu är tidigare vilket känns riktigt bra. Idag var vinden väldigt byig, regnskurar ställde till det ännu mer. Under första seglingen dog vinden i princip och det blev till att balansera på brädan ute till havs. Men så en svag bris plötsligt som räckte in till stranden. Börjar få kläm på stället...men fortfarande ganska läbbigt när ett stort set kommer, oavsett om man är på väg in eller ut. Imorgon kan bli en av de sista dagarna med bra vind på ett litet tag...i början av nästa vecka flaggas det för ett nytt vintersvall. En bra början på året således, men det är först då.

Hade tänkt att åka upp på Haleakala imorgonbitti, men vädret är ostadigt och det kommer blåsa rejält på toppen. Det får bli senare i veckan istället. Det kan faktiskt bli snö på toppen av vulkanen och slipper helst det. Som svensk är snö inget direkt unikt och inget jag längtar hem till heller för den delen.


Kai Lenny i en ganska låg bottom turn.
Samma Kai under första repan ut. Alla andra seglare valde den ngt lättare vägen via kanalen förbi klipporna och på så vis undvika de största setvågorna och enklare komma ut. Inte Kai. Han hoppar upp på brädan och blåser rakt ut mot Middles. Men overklig koll sniker han nätt och jämnt över yttersta breaket. Ursnyggt och galet på samma gång.
Nick Warmuth - talang och kontroll så det syns lång väg.
Legenden Mark Angulo är inte bara en grymt trevlig laid back person, utan en innovatör som fortfarande utvecklar och förnyar sporten. Här är en vanlig skön top turn på lipen. Lägger in en Mutant inom kort.

No comments:

Post a Comment