Sunday, January 11, 2009

Sydsidan och annat.

Åkte häromdagen till sydsidan till Makena och La Pèrousse Bay där den senaste vulkaniska utbrottet ägde rum här på Maui år 1790. Området som är täckt med Lava är enormt. När bilen inte går att köras längre är det promenad över halvkrossad lavasten som gäller och de är sylvassa. Snorkling och dykning är populärt här nere då vattnet är alldeles kristallklart och betydligt mindre strömmar än på nordsidan. Bukten är känd för att husera ett gäng delfiner varje morgon mellan 7 och 10, dessvärre inte denna morgon, tror man får vara där precis vid soluppgången, vilket jag inte lyckades med. Får bli nästa gång jag är här. Spektakulära vyer helt klart med karga lavafält där inget ser ut att kunna leva till regnskogsliknande miljöer bara 100 m längre upp på berget ovanför utbrottsplatsen. Utmed strandpromenaden passerar man till en början små oaser med fina träd och enstaka sandstränder men oftast brunsvart lava, krossad lava, blandat med kontrasterande vit korall.
Sydsidan är påtagligt varmare och torrare än nordsidan, vissa dagar riktigt stekhett. Igår var det förresten en av de varmaste januaridagar på väldigt länge och det är är bara att hålla med.

Igår begav jag mig ut på Kanaha för att bemästra SUP (Stand up paddleboarding). En 11' Lairdbräda var inte tillräckligt stor för att lära sig på utan komplikationer. Det är helt enkelt rätt klurigt men övning visade sig ge visst resultat. Man står upp och med bred stance för brädan framåt med en paddel av längre format. I Kanaha är det ett par hundra meter ut till breaket i nära inpå plattvatten. Väl därute är tanken att stå rätt med brädan när en våg kommer och paddla in precis i rätt ögonblick för att sedan rida vågen. Jag lyckades komma med en våg som var hyffsad, dock från knästående i take off. En pappa var ute med sin lilla 4-åring framför sig som klamrade fast sig i hans shorts och tog hur många fina vågor som helst, grymt imponerande. Såg inte dem trilla en enda gång under nästan två timmar, till skillnad från mig...
Skitbra träning är det också, till skillnad från alla overkligt tråkiga gym. Träning och samtidigt surfa! Jag kommer lätt skaffa en egen hemma till sommaren. Långpaddling utmed kusten, vilka är med?
Här följer lite bilder.


Lavans väg ner för berget.

En get på sydsidan.
La Pèrousse.
Lite fina gröna oaser emellanåt, men mest korall o lavastränder.

1 comment: