Tuesday, January 06, 2009

Toppen av vulkanen Haleakala!

Började dagen med att åka uppåt vulkanen Haleakala på Maui's östra sida. Egentligen ligger byn Paia där jag bor vid foten av Haleakala, så det är bara att blåsa på uppför berget. Makawao, Pukalani och Kula, sedan börjar stigningen på riktigt. Planen för dagen var inte att nå toppen på vulkanen då min Maui Cruiser (Ford Escort kombi av äldre modell) inte känns alltför tillförlitlig. Det skulle visa sig att mina farhågor var lååångt överdrivna och Forden var på strålande humör.

Solen försvinner då molnen hopar sig ovan, sedan blir det påtagligt kyligare och växtligheten ännu mer storslagen. Från fält med sockerrör vid vulkanens fot till frodiga gröna skogar, färggranna buskar och träd och betydligt fuktigare klimat en bit upp på berget. Vid skylten som markerar 4000 fot (ca 1200meter) ovan hav tyckte jag att resan uppåt berget hade pågått en mindre evighet. Hit är det inte ens halvvägs upp och den riktiga klättringen upp på berget har knappt börjat. Vägen börjar slingra sig rejält, upp mot nedre molngränsen och det sockervaddsliknande fluffiga molnen man ser när man flyger är här snarare dimma och dis. Resan fortsätter upp för vulkanen, genom diset för att sedan ge vika för solens strålar och vips så är himlen alldeles klarblå. Jag befinner mig ovan molnen! Långt ovan molnen! Från toppen ser man tydligt vulkanen Mauna Kea på Hawaii the Big Island, drygt 14 mil bort. Förresten så ser man jordens krökning från 3000m höjd. Mäktigt!

Luften här uppe är påtagligt tunnare och en lättare promenad upp till en av utsiktsplatserna känns tydligt med andfåddhet och stegrande puls som följd, så kortare pauser är nödvändiga.


På väg uppåt.

22 miles to go.

Molnen börjar visa sig. Solen är borta och därmed även färgerna.

Precis på väg ut från molnen. Vacker blå himmel visar sig till slut.
Här står jag nästan på toppen av Haleakala. Kratern rymmer Manhattan vilket ger lite perspektiv till hur stor vulkanen är.

No comments:

Post a Comment